Muurasjärven luonto
Muurasjärven kylän koillispäässä on kivikautisten asuinpaikkojen keskittymä. Alueella on useita kivikautisia asuinpaikkoja, jotka kertovat alueen vanhasta asutushistoriasta.
Harjuntakanen
Muurasjärvellä on monipuoliset retkeilymaastot. Muurasjärveltä löytyy Suurijärven retkeilyreitistö, joka on yli 30 kilometrin mittainen polkuverkosto. Polkuverkosto kulkee Harjuntakasen luonnonsuojelualueen sekä Suurijärven maastoissa.
Kuva 4 Harjuntakasen luonnonsuojelualuetta
Harjuntakasen reitistö sijaitsee osittain Harjuntakasen luonnonsuojelualueella. Oletetaan, että Harjuntakasen alue on muinaista hylkeenpyyntialuetta. Harjuntakasen luonnonsuojelualue on vanhojen metsien suojelualuetta. Reitistön varrella on myös Natura2000-alueita.
Harjuntakasen alue on Muurasjärven kylän tavoin Suomenselän vedenjakaja-aluetta. Maisemassa vuorottelevat avosuot, mäntykankaat, kivirakkalaikut sekä pienet, matalat lammet ja järvet. Maisemassa näkyvät selvästi myös jääkauden jäljet kuten isot siirtolohkareet sekä moreeniharjut. Lajistossa on sekä pohjoisia että eteläisiä lajeja. Erämaisen ja jopa ”lappimaisen” tunnelman sekä pohjoisen lajiston eteläisen esiintymisalueen vuoksi aluetta on kutsuttu ”Köyhän miehen lapiksi” tai ”Vara-lapiksi”. Harjuntakasen alue on myös selvityksen mukaan Keski-Suomen suurinta hiljaista aluetta.
Kuva 5 Harjuntakasen luonnonsuojelualuetta
Kulttuurihistoriallisesti Harjuntakasen alue on ollut metsätalous- ja eränkäyntialuetta. Reitistön läheisyydestä on löydetty muinaismuistolailla rauhoitettuja kohteita, kuten uhraus- ja palvontapaikkoja, hautapaikka, vanha rajakivi sekä erämajoite.